- ANA SAYFA
- Bildiri Kuralları
Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2024
Gösterim: 1225
Bildiri Kuralları
- Katılımcılar, en fazla dört bildiride “ortak yazar” olabilirken, yalnızca iki bildiriyi sunabilir. Poster bildirilerde ise en fazla dört bildiride “ortak yazar” olabilirken, yalnızca üç bildiriyi sunabilir.
- Yazarlar bildiri gönderim esnasında herhangi bir kişisel veya ortak potansiyel çıkar çatışması hakkında bilgi vermelidir.
- Bildiri gönderimi yapılmadan önce tüm ortak yazarların onayı alınmalıdır.
- Bildiri gönderimi esnasında bildiriyi sunacak yazarın isminin altı çizili olmalıdır. Daha sonra değişiklik olması durumunda kongre öncesinde kongre sekretaryasına elektronik posta ile bildirilmelidir.
- Bildiri sunumu yapacak yazarın kongre kaydı onaylı olmaması durumunda özet metin otomatik olarak bilimsel programdan çıkarılacak ve bildiri özetini gönderen kişinin sunum yapmasına izin verilmeyecektir.
- Bildiri gönderiminin yapılması ile araştırmacının/araştırmacıların çalışmanın daha önce yayınlanmadığını (basılı veya elektronik) veya başka bir bilimsel toplantıda sunulmadığını onayladığı kabul edilir.
- Herhangi bir sebeple kongreye katılamayacağını 1 Ekim 2024 tarihine kadar mail aracılığıyla belirtmiş olan katılımcıların, katılım ücretlerinin %50'si geri ödenecektir. 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren ücret iadesi kesinlikle yapılmayacaktır.
Sözel Bildiri Kuralları
- Kongrede sunulacak bildirilerin kongre ana konuları ile ilgili, bilimsel gelişmeye katkıda bulunabilecek özellikte olmalıdır.
- Özet bildiri çalışmalarının özet bildiri şablonu kullanılarak hazırlanması ve bu şablonda yazan yazım kurallarına uyulması gerekmektedir.
- Sözel Özet Bildiri; başlık, amaç, yöntem, bulgular ve sonuçlar kısımlarında oluşur. Derleme bildirilerin özetleri; giriş, gelişme ve sonuç anlamı taşıyacak şekilde içeriği tam olarak yansıtmalıdır.
- Türkçe ve İngilizce bildiri özet metni minimum 300 maksimum 500 kelime (Türkçe/ İngilizce ayrı ayrı) arasında olmalıdır. Bildiri yazımında Times New Roman 10 punto font kullanılmalıdır. Örnek bildiri formatına ve yazım kurallarına uyulmayan bildiriler değerlendirmeye alınmaz.
- Bildiri özetlerinde en az 3 ve en fazla 5 anahtar kelime kullanılmalıdır.
- Bildirilerde standart kısaltmalar kullanılmalıdır. Kısaltılacak kelimenin ilk geçtiği yerde kısaltma parantez içinde verilir ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılır.
- Türkçe ve İngilizce özet bildiriler, çift-kör hakem tarafından incelenerek puanlanacaktır. Çalışmalar 2 hakeme gönderilir. 2 hakemden “ret” kararı gelirse bildiriler kabul edilmeyecektir ancak bir hakem ret ve diğer hakem de kabul kararı verirse çalışmalarınız üçüncü hakeme yollanacak ve nihai karar 3. hakeme ait olacaktır.
- Bildiri puanlamasına göre bildiriler sözlü, poster bildiriler (isteğe bağlı poster bildiriler hariç) şeklinde ayrıştırılacaktır. Hakem süreci tamamlanan bildiri sahibine bildirisinin kabul durumu ile ilgili sürecin tamamlanmasıyla birlikte bilgi verilecektir.
- Özet metin bildirilerin Türkçe ve İngilizce olarak gönderilmesi gerekmektedir.
- Katılımcılar sözlü sunumlarını kendi tercihlerine göre Türkçe ya da İngilizce sunabileceklerdir.
- Bildiri gönderimi yapılırken yazarların sunum tercihi (sözlü veya poster) belirtilmelidir.
- Kongre oturumlarının süresi her bildiri sunumu için 10 dakika (sekiz dakika sunum ve iki dakika soru-cevap) olarak belirlenmiştir.
- Sunulmayan bildiriler özet/tam mettin kitabından çıkartılacaktır.
- Kongre oturumları benzer konularda bildirilerin sunumu için planlanacaktır. Bu nedenle, bildiri gönderimi esnasında çalışmanız için “Uygun Kategori” seçtikten sonra özeti göndermeniz, akıcı bir bilimsel program düzenlemek için gereklidir.
Poster Bildiri Kuralları
- Kongre Bilimsel İnceleme Kurulu tarafından poster bildiri olarak kabul edilen çalışmaların kongre esnasında sunulmak üzere 50cm×70cm ebadında poster biçiminde hazırlanması önerilmektedir.
- Posterler aşağıdaki bölümleri içermelidir: Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular ve Sonuç.
- Poster bildiri talebiyle Türkçe veya İngilizce özet (yalnızca biri tercih edilmeli) şeklinde hazırlanan çalışmaların poster bildiri şablonu kullanılarak hazırlanmalı ve bu şablonda yazan yazım kurallarına uyulmalıdır.
- Poster bildiriler Türkçe veya İngilizce hazırlanacaktır. Poster metni maksimum 400 kelime arasında olmalıdır.
- Sunulmayan poster bildiriler özet kitabından çıkartılacaktır. Kongre Özet Bildiri Kitabı içinde poster bildiriler yer alacaktır.
Tam Metin Bildiri Kuralları
- Tam metin formatı yazım kuralları APA 6 kılavuzuna göre yazılacaktır.
- Türkçe veya İngilizce tam metin kaynakça hariç minimum 4000 maksimum 6000 kelime (Türkçe ve İngilizce özet dahil) arasında olmalıdır. Bildiri yazımında Times New Roman 12 punto font kullanılmalıdır. Örnek bildiri formatına ve yazım kurallarına uyulmayan tam metin bildiriler değerlendirmeye alınmaz.
- Araştırma makalelerinin özetleri; Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular ve Sonuç bölümleri ile Anahtar Kelimeleri içermelidir. Sistematik Derlemelerin özetleri; Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç bölümleri ile Anahtar Kelimeleri içermelidir. Derleme Makalelerinin özetleri; Giriş, Amaç, Gelişme ve Sonuç anlamı taşıyacak şekilde içeriği tam olarak yansıtmalıdır. Olgu Sunumu özetleri; olguyu kısaca tanımlamalıdır. Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Sonuç verilerek yazılmalıdır.
- Tam metin bildiri olarak yayınlamak isteyen katılımcıların kongreye gönderilen özet metinlerinde bir değişiklik olması durumunda yeni özetin de mail yoluyla iletilmesi gerekmektedir.
- Türkçe veya İngilizce tam metin bildiriler, çift-kör hakem tarafından incelenerek puanlanacaktır. Çalışmalar 2 hakeme gönderilir. 2 hakemden “ret” kararı gelirse bildiriler kabul edilmeyecektir ancak bir hakem ret ve diğer hakem de kabul kararı verirse çalışmalarınız üçüncü hakeme yollanacak ve nihai karar 3. hakeme ait olacaktır.
- Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, tam metin bildirinin yayınlanmasına, rapor çerçevesinde yazar/lar'dan düzeltme, ek bilgi ve kısaltma istenmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar sorumlu yazara elektronik posta ile bildirilmektedir. Yazar(lar), hakemler tarafından istenilen değişiklikleri tamamlayarak revize edilmiş tam metin bildiriyi “Bildiri Gönderimi” sekmesinden göndermelidir.
- Kabul edilen ve kongrede sunulmuş olan bildiriler için tam metin yüklemek isteyenler ilgili tarih içerisinde tam metin yüklemek istediğiniz bildiriyi, tam metin şablonuna uygun olarak word dosyası formatında kongre web sitesi (17shik.bandirma.edu.tr) “Bildiri Gönderimi” sekmesinden gönderiniz.
- Gönderilen tam metinler intihal programından (www.turnitin.com) geçirilip, benzerlik raporu, tam metin bildiri gönderimi sırasında sisteme yüklenmelidir. Benzerlik oranı %20’nin altında olmalıdır.
- Araştırma konusu tam metin bildiri herhangi bir kurum tarafından destek görmüş veya tezden üretilmiş ise bu durum gönderilen tam metinlerde belirtilmelidir.
- Tam metin yazımı sırasında yararlanılan kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur.
- Tam metin bildiri gönderen yazar(lar), söz konusu hakem değerlendirme koşullarını ve sürecini kabul etmiş sayılır(lar).
Sunucu Anlaşması
Tüm yazarlar özet ve tam metin gönderirken aşağıdaki koşulları kabul ettiğini onaylar.
- İnsan veya hayvan deneklerle yapılan ve bu durumu özette bildiren herhangi bir çalışmanın Dünya Tabipler Birliği Helsinki Bildirgesi'ndeki deneysel prosedür ilkelerine uygun olduğunu taahhüt eder. Ayrıca ilgili çalışmanın herhangi bir kurumsal inceleme kurulu, kurumsal etik kurulu veya eşdeğer bir etik kurul tarafından onaylandığını belirtir.
- Çalışmanın daha önce yayınlanmadığını (basılı veya elektronik olarak) ve/veya başka bir yerde sunulmadığını onaylar.
- Sunumu yapacak yazarın kongre kaydı onaylı olmaması durumunda özet otomatik olarak bilimsel programdan çıkarılacak ve sunumuna izin verilmeyecektir.
- Yazarlar bildiri gönderim esnasında herhangi bir kişisel veya ortak potansiyel çıkar çatışması olmadığını onaylar.